Csillagtúra Tanoda

Pályázatok:

Projekt azonosítószáma:  ELSZ-2019/TAN-168/1-2019

A kedvezményezett neve: Csillagtúra Tanoda- Emberöltő Alapítvány

Pályázat időszaka: 2019. január 01. – 2019. december 31.

Kötelezően teljesítendő feladatmutató: 20

Alaptámogatás összege: 3.000.000 Ft

Feladattámogatás összege: 9.000.000 Ft

Ténylegesen teljesített összeg: 12.000.000 Ft

A Csillagtúra Tanoda munkatársai heti 120 órában dolgoztak. A Tanoda hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 között állt rendelkezésre mind a szülők, mind a gyermekek részére. Az iskolai szünetek alkalmával a tanoda hétköznapokon 7:30-tól egészen 16:00-ig illetve szülői igény szerint 16:30-ig tartott nyitva. A vakáció ideje alatt egy napra sem zárt be az intézmény.

Szakszerű gyermek felügyelet, élménydús tevékenységek, a szünidő alatt kirándulások keretében sor került rendhagyó történelem, irodalom, biológia és földrajz órákra is, amikor észre sem vették, úgy tanultak és szereztek ismereteket. Lehetőség nyílt tájház látogatásra, kerékpártúrákra.
A tanoda udvarán csocsó bajnokságokat, darts versenyeket, kézi és focimeccseket tartottunk.
Az Emberöltő Alapítvány Tulipános Közösség Házban lehetőség nyílt a tanoda falain kívüli tevékenységek megvalósítására, mint például közös főzés, kerti játékok és udvar szépítés színesítették a szünidő napjait.
Meleg nyári napokon a szabadstrandon töltötték a gyermekek az idejüket, úszó- és mólóugró versenyeket rendeztek maguk között, vízi játékokat játszottak a homokos parton.
Változatos nyári programokkal készültünk a gyerekek számára, voltunk mozizni, biciklitúrákon és meglátogattuk a Gyulai Aquapark medencéit is.
A vakáció utolsó heteiben a fejlesztő pedagógusaink felkészítették a gyerekeket a pótvizsgákra és az új tanévre.
Változatos étkeztetést biztosítottunk a táborozó gyerekek számára, tartalmas tízórai, meleg ebéd és egészséges uzsonna.
Időjárástól függően szerveztük meg a programokat, közösen készültünk az ünnepekre, hagyományos ünnepi ételeket sütöttünk- főztünk.
Településen kívüli hétvégi programokra is volt lehetőség: Lőkösháza- Bréda kastély, Szeged-Vadaspark.

Zánkára  kettő turnusban látogattunk el, 2019.06.30 és 07.05 között illetve 2019.08.25 és 08.30. között.

Szakmai szolgáltatások célja a gyerekek tanulását, továbbtanulását, pályaválasztását és életpálya-építését, a tanulmányi teljesítmények javítását segíti.
Heti rendszerességgel valósultak meg iskolai lemorzsolódást megelőző fejlesztések.
Havonta voltak egyéni fejlődést segítő mérések, illetve évente egy alkalommal bemeneti és kimeneti mérésre került sor.

2019-ben ballagó tanodásaink mindannyian sikeres felvételt nyertek és szép eredményekkel zárták az tanévet.

Mind ezek mellett szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló programokkal is készültünk, melyek segítik a közösségi együttlétet, élmények szerzését, önismeret fejlesztését, érzelmi- és értelmi nevelést.
Tanoda, és annak udvarának tisztán és rendben tartása, helyes táplálkozás, helyes öltözködés,  szép beszéd, illendő kommunikáció.

Nyitott Tanoda program célja a tanoda népszerűsítése. Megismerteti a tanodában folyó munkákat a Sport- és Vitaminnapon, Gyermeknapon és a Tanodák Éjszakája programon.

Családlátogatásokra is sor került, mely alatt betekintést nyerhettünk a családok életébe, találkozhattunk és megismerhettük a szülőket, családtagokat.
Ebben az éven hat családi programra került sor, ezek közül: Farsangi mulatság, Húsvét, Advent, családi délután, egészségnap és iskola felkészítő nap valósult meg.

Tanodánk jó gyakorlatai közé tartozik a „Ma is tanultam, észre sem vettem…”, a „Szorgos hangyák” elvek, valamint az egyedi, sajátosan kialakított szoros együttműködési kapcsolatrendszerünk a gyermekvédelemmel.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00593

A kedvezményezett neve:
Csillagtúra Tanoda– Emberöltő Alapítvány

• a projekt címe: Csodaszarvas Tanoda
  • szerződött támogatás összege: 27 018 000 Ft
  • a támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • a projekt tartalmának bemutatása:
    Az Emberöltő Alapítvány 2016-ban sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Tanoda pályázatára. Az alapítvány 2016. november 1-től a békésszentandrási székhellyel rendelkező Csillagtúra tanodába, Szarvas Járásának öt településéről (Békésszentandrás, Csabacsűd, Örménykút, Kardos, Kondoros) 30 gyermeket fogad a programba, akik elsősorban gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos és halmozottan hátrányos, 10 – 18 év közöttiek. A tanoda célkitűzései között szerepel, hogy a bevonásra kerülő gyermekeknek olyan programokat és egyéni fejlesztésre irányuló tevékenységeket és foglalkozásokat biztosítson, a tanoda a projekt által, mellyel a későbbiekben a tanodából kilépő gyerekek, magabiztosabban, célkitűzésekkel és erős motiváltsággal lépkedhetnek előrébb iskolai tanulmányaik, magánéleti kapcsolataik és egyéniségük kiteljesedése útján.  Kéthavi rendszerességgel családi napokat szervezünk, hisz hitvallásuk az, hogy a gyermekeket nem lehet eredményesen nevelni, formálni, a család nélkül. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a szülőket is bevonják minden nyílt tanodai programba, kirándulásba.
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 10. 31.

Képek:

Videók:

Közzététel: 2019. május 10.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00593

Csillagtúra Tanoda hírei

Alapítványi hírek

Csillagtúra tanodások a Sport és Vitamin napon

2020. augusztusában megrendezésre került Békésszentandráson a Sport és Vitamin nap, immár a XIV. alkalommal a Bencsik Mihály Sporttelepen, melyen mi is részt vettünk.

Alapítványi hírek

Tanoda az alsósokkal

A Tanoda program során elsődleges célcsoport a járásban élő 10-18 éves, 5-8 évfolyamon általános és 9-12 évfolyamon középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetben élnek, gyermekvédelmi gondoskodás alatt állnak, illetve roma származásúak. De gondolva a folytatásra, teret szerettünk volna adni az alsós tagozatos gyerekeknek is.