Csodaszarvas Tanoda

Projekt azonosítószáma:  ELSZ-2019/TAN-178/1-2019

A kedvezményezett neve:
Csodaszarvas Tanoda – Emberöltő Alapítvány

Pályázat időszaka: 2019. január 01. – 2019. december 31.

Kötelezően teljesítendő feladatmutató: 20

Alaptámogatás összege: 3.000.000 Ft

Feladattámogatás összege: 9.000.000 Ft

Ténylegesen teljesített összeg: 12.000.000 Ft

A Csodaszarvas Tanoda munkatársai heti 120 órában dolgoztak. A Tanoda hétfőtől péntekig 10:00 és 18:00 között állt rendelkezésre mind a szülők, mind a gyermekek részére. Az iskolai szünetek alkalmával a tanoda hétköznapokon 7:30-tól egészen 16:00-ig illetve szülői igény szerint 16:30-ig tartott nyitva. A nyári szünidő alatt is nyitva volt a tanoda.

Szakszerű gyermek felügyelet, élménydús tevékenységek, a szünidő alatt kirándulások keretében sor került rendhagyó történelem, irodalom, biológia és földrajz órákra is, amikor észre sem vették, úgy tanultak és szereztek ismereteket. Lehetőség nyílt az Erzsébet ligetben sétára, szabadtéri játékokra, akadálypályákra, a sportpályán különböző versenyekre.

Meleg nyári napokon a szabadstrandon töltötték a gyermekek az idejüket, úszó- és mólóugró versenyeket rendeztek maguk között, vízi játékokat játszottak a homokos parton.
Változatos nyári programokkal készültünk a gyerekek számára, voltunk mozizni, biciklitúrákon. Meglátogattuk a Gyulai Aquapark medencéit, a szegedi vadasparkot, a lőkösházi Bréda kastélyt, és a Zánkai Erzsébettáborban is 1-1 hetet tölthettünk.

Változatos étkeztetést biztosítottunk a táborozó gyerekek számára, tartalmas tízórai, meleg ebéd és egészséges uzsonna.
Időjárástól függően szerveztük meg a programokat, közösen készültünk az ünnepekre, hagyományos ünnepi ételeket sütöttünk- főztünk.

A vakáció utolsó heteiben a fejlesztő pedagógusaink felkészítették a gyerekeket a következő tanévre és a pótvizsgákra. Minden gyermek sikeres vizsgát tett.

Mind ezek mellett szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló programokkal is készültünk, melyek segítik a közösségi együttlétet, élmények szerzését, önismeret fejlesztését, érzelmi- és értelmi nevelést.
Tanoda, és annak udvarának tisztán és rendben tartása, helyes táplálkozás, helyes öltözködés,  szép beszéd, illendő kommunikáció.

Idei év rendezvényei: Farsang, Húsvét, egészségnap, éjszakai kosármérkőzés, gyereknap, családi nap, vitaminnap, állatok világnapja, mikulásnap,

Szakmai szolgáltatások célja a gyerekek tanulását, továbbtanulását, pályaválasztását és életpálya-építését, a tanulmányi teljesítmények javítását segíti.
Heti rendszerességgel valósultak meg iskolai lemorzsolódást megelőző fejlesztések.
Havonta voltak egyéni fejlődést segítő mérések, illetve évente egy alkalommal bemeneti és kimeneti mérésre került sor.

Családlátogatásokra is sor került, mely alatt betekintést nyerhettünk a családok életébe, találkozhattunk és megismerhettük a szülőket, családtagokat.
Ebben az éven négy családi programra került sor: Tanodák éjszakája, Vitaminnap, Szilvanap, Halloween party.

A tanoda munkatársai részt vettek azokon a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat által összehívott esetkonferenciákon, melyek tanodás gyermeket érintettek. A tanoda munkatársai nevelési-oktatási intézményekkel való együttműködés keretében a tanodát rendszeresen igénybe vevők tekintetében kidolgozta az egyéni fejlődést támogató motivációs tervet, és előrehaladási naplót vezetett.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00965

A kedvezményezett neve:
Csodaszarvas Tanoda – Emberöltő Alapítvány

•  a projekt címe: Csodaszarvas Tanoda
  •  szerződött támogatás összege: 27 018 000 Ft
  • a támogatás mértéke (%-ban): 100%
  • a projekt tartalmának bemutatása:
    Az Emberöltő Alapítvány 2016-ban ismét sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Tanoda pályázatára. Szarvas városában így már negyedik alkalommal valósulhat meg pályázati támogatással tanoda program. A Csodaszarvas Tanoda 30 gyermeket fogad a programba, akik elsősorban gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos és halmozottan hátrányos, 10 – 18 év közöttiek. A tanoda célkitűzései között szerepel, hogy a bevonásra kerülő gyermekeknek olyan programokat és egyéni fejlesztésre irányuló tevékenységeket foglalkozásokat biztosítson, a projekt által, mellyel a későbbiekben a tanodából kilépő diákok, magabiztosabban, célkitűzésekkel és erős motiváltsággal lépkedhetnek előrébb iskolai tanulmányaik, magánéleti kapcsolataik és egyéniségük kiteljesedése útján.  Havi rendszerességgel családi napokat szervezünk, hisz hitvallásuk az, hogy a gyermekeket nem lehet eredményesen nevelni, formálni a család nélkül. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a szülőket kisebb és nagyobb testvéreket is bevonják minden nyílt tanodai programba, kirándulásba.
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 10. 31.

Képek:

Családi napok:

Kirándulások: Budapest, Szeged, Makó, Soltvadkert, Gyula, Szolnok, Aggtelek,

Két nyári Tábor:

Gyomaendrőd és Balatonlelle

Közösségi események:

A Fő Téri Általános Iskolába az alsós gyerekeknél:

Videók:

Közzététel: 2019. május 10.

Projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00965

Csodaszarvas Tanoda hírei

Tanoda az alsósokkal

A Tanoda program során elsődleges célcsoport a járásban élő 10-18 éves, 5-8 évfolyamon általános és 9-12 évfolyamon középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetben élnek, gyermekvédelmi gondoskodás alatt állnak, illetve roma származásúak. De gondolva a folytatásra, teret szerettünk volna adni az alsós tagozatos gyerekeknek is.

Alapítványi hírek

Ünnepélyes keretek között zárult a Csodaszarvas tanoda projektje

10 éve működik a Csodaszarvas tanoda Szarvason. A városban a tanodaprogramot még a Szarvasi Ifjúságért Akciócsoport Egyesület kezdeményezte, majd annak a feladatait az Emberöltő Alapítvány vitte tovább. A hét eleji zárórendezvény után a zárókonferencia a Fő téri Általános Iskola dísztermében került sor.

Alapítványi hírek

Egy tanoda ajtaja bezárult, egy másiké nyílik

A Csodaszarvas tanoda a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását hivatott csökkenteni. Ez a program 16 hónapig tartott. Néhány forint híján 30 millió forintot nyertek rá, amiből 21 millió forintot a célcsoportra költöttek. Elsődleges szempont volt, hogy olyan programokat és egyéni fejlesztésekre irányuló tevékenységeket biztosítsanak a gyermekek számára, amik a tanoda után is kihatnak azok fejlődésére.

Cherbo, a csodaszarvas

Pénteken délután ünnepélyes megnyitó keretében átadták a közönségnek a Jókai – Bethlen sarkán álló épületben az Emberöltő Alapítvány által működtetett Cherbo Tanodát (- cherbo szó magyarul szarvast jelent).