Emberöltő

Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth u. 56-58.

Adószám: 18390423-1-04

Emberöltő Alapítvány

Alapítványunkról

Emberöltő Alapítvány

Adószám: 18390423-1-04

2005 decemberében Szarvas város lokálpatriótái és felelős vezetői, akik érzékelték a szolgáltatások területén már régóta mutatkozó űrt, valamint fontosnak találták az önkéntesség és a civil szféra bevonását a társadalmi feszültségek által felszínre kerülő problémák kezelésében, életre hívták az „Emberöltő” Alapítványt.

Az Alapítványnak, a céljai megvalósítása érdekében, a rendelkezésére álló magasan képzett szakembergárda és a tevékenységi területen élő lakossághoz kapcsolódó információik által lehetősége van arra, hogy gyorsan reagáljon a felmerülő igényekre, problémákra. Az Alapítvány állandó önkéntes segítői olyan személyek, akik horizontálisan is és vertikálisan is ismerik a térség halmozottan hátrányos helyzetű lakosságát. Ennek köszönhetően már tíz éve élenjáró civil szervezet a város életében főként a szociális ágazat terén.

A szociális alapszolgáltatókkal történő együttműködésen túl szoros kapcsolatot tart fenn az egészségügyi és oktatási ágazattal is, mert így tudja megvalósítani a komplex segítést, főként a gyermekvédelem területén.

Az Alapítvány fő tevékenysége és célja a prevenció, melynek központi eleme a család és annak színtere, továbbá a segítségnyújtás, a családi életben keletkező működési zavarok és életvezetési problémák kezelésében, megoldásában.

Munkája során a működési területén élő lakosság teljes körét segíti a csecsemőtől az aggastyánig. Szociális tevékenysége mellett kulturális, ismeretterjesztő, egészségnevelő, környezetvédelmi, rehabilitációs és szabadidős programokat is szervez és valósít meg.

Nagy hangsúlyt fektet az esélyegyenlőség kérdésére és igyekszik minden nemű segítséget megadni a krízishelyzetbe került családok és személyek számára a megfelelő szolgáltatások és adományok eléréséhez, valamint ügyeik szakszerű és gyors intézésében.

A térségében megjelenő problémák hatékony kezelésén túl figyelmet fordít úgy az ország, mint az egyetemes magyarság katasztrófákkal sújtott, bajba került családjaira is.

Munkája során erősíti a helyi közösségeket, a bennük rejlő toleranciát, felelősségtudatot.  A kialakított közösségi házukban, elsősorban az életvezetési problémákkal küzdő családok megsegítése érdekében, a természet rendjére épülő, öngondoskodó családmodell újraszervezésére törekszik.

Mindezek precíz, szakmailag megalapozott kivitelezése érdekében önkéntesei számára rendszeres képzések, tréningek, tanulmányutak, szakmai összejöveteleket valósít meg, hisz megfelelően képzett elkötelezett segítők nélkül nem tudná hatékonyan végezni szerteágazó tevékenységét.

Munkája végzéséhez pályázatok és támogatások útján tud megfelelő forrásokat szerezni. Sikeres pályázati forrásaikat a város és annak lakossága érdekében használják fel.

Tevékenységeink

Segítségnyújtás

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról.

Alapítványunk adószáma: 18390423-1-04

Online rendelkező nyilatkozat az e-SZJA felületen (elektronikus/papíros)

Kinyomtatható rendelkező nyilatkozat

További információért kattintson ide!

Köszönjük támogatóinknak a felajánlásokat!

A felajánlott összegekből Szarvason élő hátrányos helyzetű családokat segítünk, valamint olyan bajba jutott embereket, akik segítségre szorulnak.

Adományozás

Alapítványunk egész évben fogadja az adományokat és továbbítja a rászorulók részére.

A járványhelyzet idején tűzifával, ruha adománnyal, élelmiszer csomagokkal segítettük a rászorulókat és mindazokat, akik a koronavírus idején szorult helyzetbe kerültek.

Dévai Szent Ferenc Alapítvány Nagyszalontai Szent Antal Gyermekvédelmi Központjának adományozás: ruha, élelmiszer, játék

Közösségi szerepvállalás

Városi Gyereknapon is részt vesz az Alapítvány, ahol minden gyermek bőséges finomságokban részesül a Magyar Élelmiszerbank által biztosított adomány élelmiszerekből. A rendezvényt közösen bonyolítjuk e a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársaival. Családjaink számára élelmiszercsomagok is kiosztásra kerülnek. Ilyenkor százával készülnek a palacsinták, szendvicsek és egyéb finomságok, melyek a gyerekek örömmel fogyasztanak. Szarvas Város Polgármestere, Címzetes Főjegyzője és a képviselő testület tagjai is megtiszelik sátrunkat jelenlétükkel, sőt, még az adományosztásban is kiveszik a részüket. Erre az alkalomra „különleges” finomságok kerülnek kiosztásra, mint például rágó, jégkrém, csokoládé, keksz, üdítő, pudingpor és sok más olyan élelmiszer, amelyet a hátrányos helyzetű családoknak nem adatik meg a mindennapokban.

Minden év szeptemberében megrendezésre kerül Szarvason a Városi Szilvanap, melyen az Emberöltő Alapítvány is részt vesz olyan formában, hogy a Csodaszarvas és a Csillagtúra Tanodába rendszeresen járó gyermekeivel közösen készített szilvás süteményekkel kínálják a rendezvény résztvevőit és élelmiszeradományokkal is kedveskedünk az arra járó családoknak.

KEF – éjszakai foci, kábítószerellenes világnap: A Szarvasi Kábítószeregyeztető Fórum évente több alkalommal szervez éjszakai foci programokat, melyen a Tanodás gyermekeink minden alkalommal beneveznek. A kábítószer ellenes világnap alkalmából élelmiszer-adományt osztunk a rendezvény résztvevőinek.

Mindenki karácsonya: Minden év decemberében nagy eseményre készül az Emberöltő Alapítvány, ez a Mindenki Karácsonya. Az ünnepséget már hónapokkal megelőzi a gondos, alapos előkészülés, adományok gyűjtése és az ünnepi műsor megszervezése. A rendezvény a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ közös szervezésében valósul meg, ehhez támogatók járulnak hozzá és a Magyar Élelmiszerbank segít abban, hogy a családok számára tartalmas élelmiszercsomagot állíthassunk össze. A rendezvény 450 fővel kerül megrendezésre. Az ünnepi műsor mindig egy zenés, karácsonyi műsorral kezdődik és az asztali áldást a katolikus pap adja.

Ezen az ünnepségen mindenkinek jár a fehér terítő és a gyönyörően megterített asztal, a meleg ünnepi étel, ami rendszerint minden alkalommal töltött káposzta, diós és mákos beigli.

Békésszentandrási Vitamin nap: Minden évben a nyári időszakban megrendezésre kerül Békésszentandráson a Vitamin nap, melyen a békésszentadrási Csillagtúra Tanodánk örömmel vesz részt. Ezen a rendezvényen főzőversenyt rendeznek, melyre mi is benevezünk. A gyerekek szívesen vesznek részt ezen a rendezvényen, szintén a Magyar Élelmiszerbank által biztosított éelmiszerek kerülnek kiosztásra. A program a Körös partján található, ahol a nyári melegben lehűthetik magukat a résztvevők.

Tanoda program

Alapítványunk két tanodát működtet: Szarvason a Csodaszarvas Tanodát és Békésszentandráson a Csillagtúra Tanodát.

A célcsoport a szarvasi illetve békésszentandrási lakhelyű 10-18 éves, 5-12 évfolyamos hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, akik tankötelezettségüknek folyamatosan eleget tesznek és igyekeznek megfelelni a tanulmányi elvárásoknak. Célcsoport még a 6-10 éves alsó osztályos hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulók is, akik a jövőben amúgy is célcsoport korosztály lesznek. Az ő bevonásuk már csak azért is fontos, mert bár Szarvason működik Biztos Kezdet Gyermekház program, annak célcsoportja 0-6 éves hátrányos helyzetű gyerekek, így a 6-10 éves korosztályú gyermekek fejlesztésére, hátrányaik leküzdésére semmilyen alternatív lehetőség nincs városunkban.

Dokumentumtár

Közhasznú jelentések