Emberöltő

Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth u. 56-58.

Adószám: 18390423-1-04

Emberöltő Alapítvány

Szórakozz FÜGGetlenül!

Author picture

Nem akkora a baj, mint gondoltunk, de létezik egy jól behatárolható kör a településen, aki rendszeresen fogyaszt kábítószert – vonja le a következtetést a közelmúltban készítetett „Évtized” felmérésről Földesi Zoltán. A helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke szerint épp ezért nem szabad homokba dugnunk a fejünket, még ha olykor forráshiány és az érintett korcsoport hozzáállása miatt csupán egyszerű „szájtépésnek” is tűnhetnek erőfeszítéseik.

Legutóbb június 24-én, a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából tartott rendezvényükön mutattak alternatívát a legveszélyeztetettebb rétegnek. A helyszín kiválasztása jelképes volt, hiszen a fövenystrand árnyékos fái sok esetben szolgálnak az alkohol és a drog fogyasztóinak rejtekhelyéül.

– A kérdőívek alapján elgondolkodtató volt, hogy a tinédzserek egy jelentős része rendszeresen iszik. Úgy tűnik, hogy a szórakozások alkalmával mindig előkerül az alkohol, és sajnos annak sem a gyengébbik változata. A cigarettázók száma viszonylag magas, és meglehetősen korai életkorban nyúlnak hozzá először – figyelmeztet a felszínre bukkant problémákra a szervezet vezetője.

Aláhúzta, azt is látni kell, hogy a felmérés anonimitása ellenére az adatok némi torzulásra adhatnak okot, de kétség kívül iránymutatásul szolgálnak a jövő feladatait illetően. Ebből kifolyólag ősztől felkeresik majd a tantestületeteket, szülőket, és a nyilvánosságot kihasználva elemzik a kapott eredményeket.

A füves terület a délutáni órákban játékokkal és sporttal telt meg, amelyeket pozitív példakánt mutattak be a káros szenvedélyekkel szemben. A gyerekek rajzban fejezhették ki kedvenc szabadidős tevékenységüket, dartsozhattak, ill. ún. részeg szemüvegben akadálypályát kellett teljesíteniük.

– Nagyon rossz volt – mondja ez egyik negyedikes kislány, végigjárva az instabil útvonalat. Azt hittem, előttem van a rúd, amire a bábut rá kellett tenni, de később láttam, hogy jóval arrébb. Meg is fogadtam, hogy soha nem iszom sört, és nem is rúgok be.

A rendezvény közös összefogás eredménye, a megvalósításában az Emberöltő Alapítvány, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, az MTTSZ Szabadidős és Lövész Klub, valamint a rendőrség és a polgárőrség is kivette a részét.

– Egyesületünk működésének nagyon fontos eleme a prevenció. Rendszeresen működtetünk ifjúsági klubokat, rendeztünk interaktív drogkiállítást és előadókat hívunk. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy mik a gyerekek pozitív szenvedélyei. Készültek rajzok úszásról, lovaglásról, éneklésről, amikért labdákat, és kisebb jutalmakat tudunk adni – tájékoztat Gombár Györgyné, a NACSE elnöke.

A tikkasztó hőség és a környezet gyorsan rávezette a gyerekeket a nyár hasznos programjaira. A Holt-Körös megtelt lubickoló diákokkal, míg mások a sárkányhajó mellett döntöttek, de olyanok is akadtak, akiknek a maga egyszerűségében egy hűsítő jégkrém jelentette a pozitív élvezetet.

forrás: www.newjsag.hu – 2016. 06. 27.

Olvasásra ajánljuk még

Barkácsoljunk valamit

Technikai foglalkozások keretében a gyerekek barkácsolni, papírból hajtogatni szoktak az egyik önkéntes kollégánkkal.

Csodaszarvas Tanoda Mix

Napi szinten zajló tantárgyi korrepetálásokkal, tanulásuk támogatásával, iskolai lemorzsolódást megelőző programokkal ösztönözzük tanulóinkat a tanulásra, továbbtanulásra.