Emberöltő

Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth u. 56-58.

Adószám: 18390423-1-04

Emberöltő Alapítvány

Négy adventi gyertya, négy karitatív megmozdulás

Author picture

Advent időszakában minden héten megajándékozza a rászorulókat a Szarvasi Család és Gyermekjóléti Központ. Összesen négy adományosztó alkalmat hirdetnek meg, hogy megszokott karitatív tevékenységükön túllépve segítő kezet nyújtsanak a családoknak. Az első alkalom december 1-jére esett, amikor forró citromos teával és harapnivalóval fogadták meghívott ügyfeleiket. Az udvaron felállított hatalmas adventi koszorú mellett az ajándékok is egymásra halmozva sorakoztak, 20 kg-os liszteszsákok formájában.

Az előzményekhez tartozik, hogy az intézmény és az Emberöltő Alapítvánnyal karöltve egy tonna lisztadományt kapott a Magyarok Kenyere program jóvoltából. Ennek egy részét már eljuttatták az idősgondozásban dolgozókhoz, ill. oktatási, szociális és közösségi célokra fordították. A fennmaradó 30 zsákot rendhagyó értelemben vett nagycsaládoknak adják át, vagyis olyan nehéz helyzetben élő kis közösségeknek, akik 8-10-en élnek egy fedél alatt.

– Három kiskorú gyereket nevelek albérletben, közmunkabérből – ad életképet szociális és anyagi helyzetükről Bohák Éva. Sokszor nemet kell mondanom a gyerekeknek, amikor valamit szeretnének, mert nem futja élelmiszerre. Próbálom azért nekik megteremteni a karácsonyi ajándékokat, de azt nem igazán tudom megvenni, amit elvárnának. Számunkra ez a liszt is nagy segítség, ennyivel több jut nekik.

Tóth Tamásné intézményvezető úgy látja, a szakmai feladatokat egyre inkább el kell tolni a segítségnyújtás és prevenció felé. Lényeges, hogy a családok helyzetét ne globálisan, hanem egységekre bontva lássák és kezeljék. Ebből kifolyólag azt sem lehet megállapítani, hogy Szarvason hogyan változott a családok szociális rászorultsága az elmúlt esztendőben. Mint mondja, vannak olyanok a látókörükben, akik a tavalyihoz képest stabilizálódtak, és olyanok is, akik kevésbé vannak jól.

A meghívottak többsége bátortalanul fogadta a szerény vendéglátást. Egyedül a három éves Martin nyúlt két kézzel a péksütemények után, aki délutáni alvásból ébredve, sietve jött el édesanyjával a karitatív megmozdulásra.

– Ha teljesülhetne egy kívánságom, egy saját otthont kérnék. Jelenleg heten lakunk egy kilencven négyzetméteres házban, szüleimmel, testvéremmel és két gyerekével, valamint én a két fiammal. Heten, mint a gonoszok, és nagyon rossz körülmények között – mondja a kisfiú édesanyja, aki meglepődve tapasztalta, hogy ő is bekerült a meghívottak körébe.

Jövő héten a központ papírbriketteket oszt, amelyek a közmunkaprogram keretében készültek. A harmadik gyertyagyújtást követően szervezik a Mindenki karácsonya elnevezésű, hagyományos szeretetvendégségüket, ahová több mint négyszáz meghívót postáztak. A karácsonyhoz közeledve pedig élelmiszercsomagokkal segítik a családokat, hogy ezáltal is több jusson az ünnepi asztalra.

A segítségnyújtás azonban esetükben nem zárul le az év végével. Várhatóan január közepén faosztásra kerül sor, ami évről évre egy szarvasi vállalkozó jóvoltából valósul meg.

forrás: www.newjsag.hu – 2016. 12. 03.

Olvasásra ajánljuk még

Barkácsoljunk valamit

Technikai foglalkozások keretében a gyerekek barkácsolni, papírból hajtogatni szoktak az egyik önkéntes kollégánkkal.

Csodaszarvas Tanoda Mix

Napi szinten zajló tantárgyi korrepetálásokkal, tanulásuk támogatásával, iskolai lemorzsolódást megelőző programokkal ösztönözzük tanulóinkat a tanulásra, továbbtanulásra.