Emberöltő

Alapítvány

5540 Szarvas, Kossuth u. 56-58.

Adószám: 18390423-1-04

Emberöltő Alapítvány

Öngondoskodó családmodell Szarvason

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 182 civil szervezetének összesen 43 400 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. Emellett a független szakértők szakmai szempontok (kidolgozottság, innovativitás, kreativitás és fenntarthatóság) alapján egy pályázót további 400 ezer forint különdíjra javasolnak.

2019. év áprilisában hatodik alkalommal hirdették meg az „Ön választ, mi segítünk” programot. A negyedik és ötödik fordulóhoz hasonlóan, nem csak a legtöbb szavazatot szerző pályázatot díjaztuk, hanem a két másik, szavazati szakaszba bejutó pályázati projekt is támogatásban részesült. Vásárlóink közel 3 millió szavazattal választották ki azt a 181 projektet, melyek elnyerték a Tesco támogatását 400 000, 200 000 és 100 000 forintos összegben. A Tesco hozzájárulásának köszönhetően a VI. fordulóban is számos olyan projekt valósulhatott meg országszerte, mely elősegítette a helyi közösségek fejlődését.

Az Emberöltő Alapítvány 200 000 forint támogatást nyert el az Öngondoskodó családmodell Szarvason című pályázatával, melynek megvalósítása 2019. tavaszától, 2020. tavaszáig tartott az alapítvány közösségi házában, a Tulipános Kisházban.

A helyi közösség mai generációja eltávolodott a természet és ősiek tradíciójától, ezért a régi korok kultúrájának mintájára lehetőségeket kívántunk adni arra, hogy a közösség életének részévé váljon a természet örökösen megújuló folyamata. A természetes ősi szokásokkal ellensúlyozni lehet az elidegenedett kulturális új szokásokat. A mai kor embere elszakadt az élő időből és térből, ám a népi szertartások, a nemzetiségek együttlétét célzó tevékenységek segítenek újból visszalépni ebbe a dimenzióba.

Az alapítvány a Tulipános Kisháznál a természet rendjére épülő programsorozatot valósított meg: megelevenítve magyar, szlovák és cigány népszokásokat, valamint az önfenntartás, önellátás kiművelésére nyújtott lehetőséget előadások és gyakorlati foglalkozások keretében. A gyümölcs-, zöldség-, fűszer- és gyógynövény feldolgozás, befőzés, aszalás, savanyítás, kolbászkészítés, hagyományos ételek készítési módja, elsajátítása történt. A helyi közösséggel karöltve fűszer- és gyógynövénykert került kialakításra.

A helyi közösség tudása kertészeti-, fitoterápiai-, apiterápiai-, aromaterápiai ismeretekkel, fűszernövények, tápláléknövények, gyógyteák alkalmazásának ismeretével bővült. A hagyományőrző programokkal a családok hasznos szabadidőeltöltését segítettük. A közösséghez tartozás élményével váltak gazdagabbá.